14. veebr 2014

Ümberpööratavad käpikud / Reversable Mittens

28.01.2014
Properly practiced, knitting soothes the troubled spirit, and it doesn't hurt the untroubled spirit either. (õigesti tehtult rahustab kudumine närvilisi hingi ega tee kahju ka rahulikele inimestele)
Elizabeth Zimmerman

Ma arvan, et proua Zimmerman ei pidanud seda lauset öeldes silmas 1.5mm vardaga kahekordset kinnast kuduvat inimest, sest rahulikkusest oli küll asi kaugel... Lugematul arvul ülesloomisi, valestarte ja harutamisi. Ma pole tükk aega kududes nii palju kirunud. Hullumeelsus ma ütlen.

30.01.2014
Asi hakkab looma ja kinda algus kujunema.


13.02.2014
Käpikud on valmis!
Kuidas Tjorven onu Melkerile ütleski, et nõksu peab kätte saama (mul ei ole hetkel raamatut käepärast, parandage kui eksin)? Kahekordse koega on sama asi, et kui varras juba teab, mida tegema peab, siis läheb kiiresti.


Lõngaks on Hjertegarni Alpaca Silk, hele on värv nr. 434 ja tume (meresinine) on värv 1107.  Kootud 1.5mm vardaga. Muster on kombineeritud Winter Wonder Mittensi ja ühe Fair Isle mustri põhjal. Peopesa jätsin teadlikult tühjaks, sest olen kogu aeg tahtnud kududa kindaid, millel muster vaid käe peal. Kokku oli 54 + 54 silmust, pöidlal 20 + 20 silmust.


Eks iga kuduja on erinev, aga enda jaoks tegin harjumuseks kootud muster iga rea järel mõlemalt poolt üle kontrollida. See ei võta üldse nii palju aega kui arvata võiks, aga pärast ei pea end parandamisega vaevama, sest selles koes on vead kerged sisse tulema. Mustrilist kahekordset kudet harutada on päris keeruline, seega on seda parem võimalusel vältida. Kindaotsa ja pöidla kahandamise lõpus (siis kui viimast kahandust teed) on parem kui sisemised silmused enne kokku võtad, sest siis saad need välimistega  "ära katta", vastupidi ei jäänud ilus. Järgmisel korral teeksin kindad ka veidi pikemad, st alustan tipu kahandamist umbes 1 cm hiljem, sest praegu jääb sisemine kinnas tunda.


28.01.2014
Ms. Zimmerman claims that when properly practiced, knitting soothes the troubled spirit, and it doesn't hurt the untroubled spirit either.
I don't think that she meant double knitting when she said that. I usually don't curse while knitting (also without it) but this was a big exception - casting on, frogging, casting on again, frogging again and so on and on, countless times. Crazy! 


30.01.2014
I might be able to to do this. 


13.02.2014
My mitts are done!
Once you get used with this technique, its really fun and fast.
These are knitted of Hjertegarni Alpaca Silk yarn, light is shade 434 and teal 1107 with 1.5mm needles. The pattern is combination of Winter Wonder Mittens and random Fair Isle pattern. I have always wanted to knit mittens where the pattern is only on the top and this was my chance. Casted on 54 + 54 stitches for main part and 20 + 20 for the thumb.  
Every knitter is different and has her/his own habits but I noticed that I make less  mistakes if I keep checking the pattern from both side after each row. It is possible to correct the mistakes but it is annoying and frogging stranded double knitting is really pain in you know where. 
While decreasing the last stitches, decrease the inside ones first, then you can cover them u with the outside ones and result looks better.  
Also, I would knit next pair a bit longer (1cm) and start decreasing about 1 cm later as right now you can feel the inside mitten tip and it is a bit annoying.  


Ilusat jätkuvat sõbrapäeva teile! 
All the best!
Monika

Youtube märksõna "double knitting" sisse lüües leiab palju õpetusvideosid. Minu lemmikud olid need:
http://www.youtube.com/watch?v=GQpsC1FKGrU
http://www.youtube.com/watch?v=ZsF5ju7sWBE
http://www.youtube.com/watch?v=9JxWPQilBxQ
Ülesloomine oli minul natuke teine. Võtsin mõlemad lõngad ja hakkasin tavalisel kombel silmuseid üles lööma, aga muutsin vaheldumisi muustin seda lõnga, millest silmus vardale jääb, nii jäi natuke vitsa moodi serv, mis igaühele ei pruugi meeldida, kuid minu arvates andis kindale omapära. 
 

22 kommentaari:

  1. Võrratud kindad ja see tulemus oli kindlasti väärt ka igat kudumise ajal suule tulnud kirumist :P

    VastaKustuta
  2. Võrratu töö , müts maha silmuste arvu ees...ma tean mida Sa tundsid:) !

    VastaKustuta
  3. Ma kohe pean ütlema, et need on võr-ra-tud!!!!!! Kogu lugu on end sajakümnega ära tasunud! Tubli!

    VastaKustuta
  4. Tõesti võrratud kindad! Ja kui keerulise mustri sa valisid. Loodetavasti on teie kandis ikka talve, et saad nendega uhkustada :)

    VastaKustuta
  5. Uskumatu! Milline töö! Imekaunis, kui ilus! (ma ei suuda isegi lauseid moodustada, ainult hüüatused :))

    VastaKustuta
  6. Erakordselt kaunid kindad! Ja nende kudumine tundub küll väga-väga suure tööna.

    VastaKustuta
  7. Ühinen eeskõnelejate sõnadega. Respect!
    Ja veel kahekordsed! Vägev!

    VastaKustuta
  8. Imeilusad! Ma pole kunagi kahekordset kudet proovinud, aga tundub, et kõigil kes seda teinud on, kipub kannatus vahepeal katkema.

    VastaKustuta
  9. imekaunis, lihtne muster selels tehnikas on juba raketiteadus, aga selline võtab sõnatuks

    VastaKustuta
  10. Võrratud kindad. Lihtsalt fantastilised! Võtan juba pikemat aega hoogu, et seda tehnikat proovida. Kui sokid valmis saan, siis teen proovi. Muidugi palju lihtsama mustriga. Selline muster ajaks mind ilmselt hulluks ja teist kinnast ei tuleks kunagi :D .

    VastaKustuta
  11. Imelised kindad!
    Millegipärast mu kindel plaan samuti kahekordsed kindad kududa lükkub kogu aeg edasi... :D Vabanduseks jälle mõni teine töö.

    VastaKustuta
  12. Uskumatu, millega oled hakkama saanud :) Kindel see, et selline töö närve väga ei rahusta:)) See-eest teeb seda sellise meistritöö kandmine.

    VastaKustuta
  13. Imeilusad kindad ja vägev ettevõtmine sedasi kududa! Mul kindlasti ei peaks närvid vastu kui peaksin ka neid kuduma :)

    VastaKustuta
  14. Võrratult ilusad kindad! Suur vaev saab kandes mitmekordselt tasutud, ma usun.

    VastaKustuta
  15. Sa oled kindla peale see, kellest mööda minnes kòik naised ringi keeravad ja vargsi vòi tegelikult vist Teie kandis ka otse kiitust jagavad. Väga kaunis paar. Aga tegelikult ei saa ma ikkagi aru sellest tehnikast. Kahekordne soonik oili kunagi mu lemmik, aga seegi on meelest läinud:)

    VastaKustuta
  16. Suur, suur tänu kõigile kiidusõnade eest!

    Mustrilist kinnast on mu meelest hoopis põnevam kududa ja läheb kiiresti edasi ka :)

    Heli, kui lööd Youtube märksõna double knitting siis tuleb õpetusi kuhjaga, Idee on selles, et igal vardal on korraga topeltarv silmi, näiteks 24 valget ja 24 sinist. Kui esimest pilti vaatad, siis näed, kuidas need vahelduvad. On kaks põhilist reeglit: 1) pealmised silmused kood alati parempidi ja sisemised alati pahempidi ning 2) välmine ja sisemine on alati erinevates värvides. See on eriti oluline mustri kudumise juures ning põhjus, miks ma alati hoolikalt kontrollisin.

    VastaKustuta
  17. täiesti super! kas teil on äkki mõni lemmik õpetusvideo ka :)

    VastaKustuta
  18. Suur tänu Diana! Lisasin lingi videotele ka!

    VastaKustuta
  19. Imelised kindad! Kaunid ja soojad. :) Aitäh video linkide jagamise eest.

    VastaKustuta

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails